Main Menu

Klímavásárlás télen – Van értelme?

Ha szeretnénk leváltani meglévő légkondicionálónkat, vagy most fontolgatjuk egy teljesen új klímarendszer beszerelését, akkor bizonyára eltűnődtünk már azon, hogy melyik lehet a legideálisabb évszak erre a beruházásra. Sok helyen olvashatjuk például, hogy télen érdemes légkondicionálót venni, mert ilyenkor a legtöbb klímaszerelőnek több ideje van, és talán az árak is alacsonyabbak. De vajon tényleg ez a helyzet?

Az ilyen súlyosabb károk esetében (például huzamosabb intenzív használat eredményeképpen) akár cserére is szükség lehet. De érdemes lenne pont télen belevágni ebbe, vagy jobb, ha az ember megvárja a tavaszi szezont? Az alábbiakban ilyen fontos kérdésekre keressük a válaszokat.

Tényleg olcsóbb télen új klímát vásárolni?

Vitathatatlan tény, hogy a klímaszerelők többségének kevesebb dolga van a téli hónapok során. Ez azonban nem garantálja azt, hogy a különböző cégek alacsonyabb áron is kínálják szolgáltatásaikat ebben az időszakban.

Az igazság az, hogy a légkondicionálókkal foglalkozó cégek télen is folytatják a munkájukat, hiszen vannak olyan háztartások, ahol a klímaegységeket a hidegebb hónapokban fűtésre használják hűtés helyett. Ezek a berendezések ilyenkor ugyan úgy meghibásodhatnak, illetve karbantartást vagy tisztítást igényelhetnek, mint nyáron.

Mi több, vannak, akiknek pont télen jut eszükbe egy teljesen új klímarendszer beépítése, így ezek a munkálatok sem feltétlenül állnak le, csak valamivel ritkábbak, mint a melegebb évszakokban.

Amire azonban számítani lehet, az az, hogy kedvezőbb csomagajánlatokat kapunk a téli hónapok során. Meglehet, hogy a szolgáltatások díja változatlan, de a klímaárak szereléssel együtt kedvezőbbek lehetnek, hiszen maguk a berendezések általában olcsóbban kaphatók ebben az időszakban.

Melyik évszakban érdemes új légkondicionálót venni?

Mint minden piacon, a klímákra is akkor kaphatjuk a legjobb ajánlatokat, amikor a leglassabb szezonokban nézelődünk. Szóval mi számít lassú szezonnak a légkondicionálók világában? Mivel a klímaberendezéseket leginkább a nyári hűtésre és a téli fűtésre szokás használni, a köztes évszakok (tehát a tavasz és az ősz) számítanak kevésbé forgalmasnak.

A tavaszi és őszi hónapok során az időjárás általában se nem túl hideg, se nem túl meleg ahhoz, hogy klímára legyen szükség. Amíg az otthontulajdonosok nem kapcsolják be a berendezéseiket, addig nem is veszik észre, hogy valami nincs rendben velük, tehát nem keresnek cseréket.

Éppen ezért nem csak a légkondicionálók, hanem talán a beszerelési díjak is olcsóbbak lehetnek, hiszen a klímaszerelő cégeknek ekkor van a legkevesebb dolguk, és igyekeznek minél kedvezőbb ajánlatokat kínálni ügyfeleiknek.

Télen is be lehet szerelni a klímákat?

A légkondicionálókat bármelyik évszakban be lehet szerelni. Télen például sokkal kényelmesebb lehet a csövek elvezetése egy padláshelységben, ami nyáron akár 40-50 fokosra is felhevülhet, konkrétan veszélyessé téve ezzel a munkavégzést.

Azért is érdemes télen (vagy legalábbis nem a nyár elején) a klímatelepítéssel foglalkozni, mert ilyenkor nem függ annyira az otthonban tartózkodók komfortérzete a légkondicionálótól. Ha a nyár első hőhullámáig várunk a klímavásárlással és -telepítéssel, akkor meglehet, hogy a klímaszerelők zsúfolt beosztása miatt heteket kell eltöltenünk a forró lakásban, ami szintén nem túl kényelmes élmény.