Main Menu

5 barkácseszköz, amik több szerszámot is kiváltanak

Barkácseszközök, amelyek több szerszámot is kiváltanak. Univerzális szerszámok, fúrásra, csavarozásra, házkörüli munkákra. Satu és kombinált fogó, eszközök barkácsoláshoz, javításhoz.

Az univerzális barkácseszközök eléggé megosztóak: van, aki szerint ami univerzális, az semmilyen feladatra sem tökéletes igazán, a másik vélemény szerint pedig remek megoldás, kevés helyet foglal, mindig kéznél van és hasznos.

 

 

Lássunk pár olyan szerszámot, megoldást, amely a Profi Barkács szerint több eszköz kiváltására is alkalmas. Négy olyan eszközt mutatunk be, amelyek nem kimondottan univerzálisak, azonban mégis több mindenre jól használható hasznos otthoni szerszámok. Az ötödik a valóban mindenre jó túlélő eszköz.

  1. Satu, satupad
  2. Fúró-csavarozó (akkus, cserélhető fejekkel)
  3. Csavarhúzó készlet (cserélhető fejes)
  4. kombinált fogó
  5. multifunkciós és túlélő barkácsszerszám

Bizonyára folytatható lenne a sor, sok ezermester oldja meg a szerszámhiányt valamilyen trükkös megoldással, erről akár egy külön cikket is lehetne írni.

A satu nagy segítség

 

A satut akkor tanulja meg értékelni az ember, amikor nagy szükség lenne rá, de nincs. Kézzel kell lefogni a tárgyat, amit éppen megfúrunk, vagy bármilyen más munkát végzünk rajta (csiszolás, vágás, ragasztás). Nem is okvetlenül olyan nagy a helyigénye, hiszen több méretben is elérhető, és ha nem rendszeresen használjuk (satupad), akkor egyszerűbb, akár egy asztalra is felszerelhető változatával is remekül lehet boldogulni.

 

 

Fúró-csavarozó akkumulátoros szerszám

Barkácsolásba fogva az első szerszámaink egyike minden valószínűség szerint egy fúró. A legtöbb (sima) fúró sebessége nem szabályozható és csak nehézkesen használható csavarozásra, más feladatok elvégzésére. Aztán kapunk egy akkumulátoros csavarkulcsot. Rögtön eszünkbe is jut, hogy a legtöbb esetben jobb lenne egy kombinált fúró-csavarozó szerszám, hiszen az mid a két feladatra alkalmas lenne.

Sokan használják ezeket az eszközöket polírozásra, csiszolásra is egy újabb cserélhető fejet alkalmazva. Ezzel aztán már valóban egy univerzális szerszámhoz jutottunk.

Csavarhúzó készlet

Ez is egy alapvető kellék egy háztartásban, nem csak barkácseszköz, hanem az otthoni javításokhoz elengedhetetlenül szükséges. Meglazult csavarok, bármilyen eszköz megbontása, szerelése a csavarozással kezdődik. Ha nincs otthon több méretű csavarhúzónk, akkor legyen egy, amelynek a fejét cserélni lehet: lapos, csillag, bitfejű, bármilyen méretben. Aztán lehetne beszélni a dugós csavarkulcs készletről is, ez is egy alapvető szerszám a háztartásban csavarfejek kicsavarásához.

Kombinált fogó

Na, talán ez a klasszikus, univerzális kéziszerszám! Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni a felsorolást. Laposfejű, tehát jól lehet vele fogni, csavarozni. Kicsit lejjebb egy beépített vágóél van benne, amivel vezetéket, kisebb dolgokat lehet elvágni. A jóisten tudja, hogy mire nem használták még!

Multifunkciós és túlélő barkácsszerszám

Állítólag 13 funkciója van, ami a bitfej készletnek köszönhetően biztosan így is van, de miért ne használhatnánk több mindenre. Kombinált fogó, reszelő, csavarhúzó, sörnyitó, fűrész, kés és mit tudom én, hogy még mi minden van egy svájci bicska kinézetű dologba építve. Na ez valóban az univerzalitás csúcsa.

Talán itt már érezzük, hogy azoknak is van némi igazuk, akik azt mondják, hogy ami mindenre jó, az semmire sem jó tökéletesen. De nagy előnye, hogy kis helyet foglal, mindig kéznél van, lehet vinni túrázni, horgászni és csak a fantázia szab határt a felhasználásának.

kép